Kiertotalous innostaa etsimään ratkaisuja

18.12.2018

Helsinki Think Companyn järjestämässä 4UNI-ratkaisukilpailussa työstettiin tänä syksynä liiketoimintamalleja, jotka edistävät kiertotaloutta tai mahdollisuuksien tasa-arvoa yhteiskunnassa. Suurin osa kilpailun kalkkiviivoille selvinneistä tiimeistä oli lähtenyt ratkomaan kiertotaloushaastetta, jonka kumppanina toimi Sitra.

Ratkaisuihin kuului verkkokauppa häätarvikkeille ja toinen kestävästi tuotetuille vaatteille, yritysten käytetyille markkinointimateriaaleille uuden elämän antava palvelu sekä biokomposiitista huippusuunnittelijoiden kanssa valmistettavat tuotteet. Kakkoseksi kilpailussa selviytyi korjaahuolla.fi –alusta, joka saattaa yhteen rikkinäisen tai uudistamista kaipaavan lempivaatteen omistajan ja ompelimon. Monet aloittelevista yrityksistä olivat jo saaneet ensimmäiset asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa.

Kattilahallissa Helsingin Suvilahdessa räjähti voittajan ratkettua perjantaina 23.11. Tunteet olivat pinnassa, sillä ennen kilpailun alkua toisilleen tuntemattomista eri alojen opiskelijoista kootut tiimit olivat työstäneet ratkaisujaan kahden intensiivisen kuukauden ajan. Think companyn toimitusjohtaja Matti Petteri Pöntiö kertoi, että tiimien perheetkin olivat vahvasti myötäeläneet mukana heidän taipaleellaan. Myös tuomaristossa istunut Sitran johtava kiertotalousasiantuntija Nani Pajunen oli liikuttunut nuorten osaamisesta ja heittäytymiskyvystä.

Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisö Helsinki Think Company järjesti 4UNI-ratkaisukipailun neljättä kertaa. Kilpailu on avoin kaikkien alojen korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille kautta Suomen.

Tämä on erinomainen osoitus siitä, mitä voi syntyä siitä, kun eri alojen opiskelijat ja kiertotalous lyövät hynttyynsä yhteen. TRY OUT! –hankkeen yhtenä tärkeimpänä antina on ollut tehdä näkyväksi opiskelijoiden potentiaali kiertotaloudessa nyt ja tulevaisuudessa.

Kiertotalous.nyt

Helsingin yliopisto on kehittänyt yhdessä Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa opetusmateriaalipaketin kiertotaloudesta. Paketin avulla korkeakoulujen opettajien on helppo sisällyttää opintoihin jakso kiertotaloudesta. Materiaalia testataan Lappeenrannan teknillisen yliopiston maisteriopiskelijoiden kurssilla ja se julkaistaan Helsingin yliopiston avoimella verkkokurssialustalla.

 

Teksti ja kuva: Suvipäivikki Mikola, Helsingin yliopisto